Jakie cechy powinny wyróżniać dobrą pizzę?

Pizza to danie, które wiele lat temu narodziło się w sercu Kampanii czyli w Neapolu. Wciąż w tym mieście można zjeść klasyczną margharitę czy marinarę – rodzaje pizzy, które przyrządza się wyłącznie z lokalnych składników. Dobrą pizzę można dzisiaj zjeść także w wielu polskich pizzeriach. Miastem, w którym zjemy naprawdę dobrą pizzę są między innymi Katowice. Osoby, które są w tym mieście po raz pierwszy, dobrych pizzerii mogą na stronie https://www.pizzadominium.pl/lokale/katowice. Zobaczmy, jak powstaje dobra pizza.

Najlepsze składniki

Do przygotowania naprawdę dobrej pizzy nie potrzebujemy mnóstwa drogich składników, wystarczy użyć tylko trzech, ale muszą to być produkty najwyższej jakości. Jeśli przygotowujemy pizzę z kiełbasę, to kupmy naprawdę dobrą, prawdziwą i wędzoną kiełbasę. Nie kupujmy kiełbasy, której kolor i aromat nadał dym wędzarniczy. Użyjmy dobrej mozzarelli. Nie musi to być oryginalna włoska mozzarella z mleka bawolic. W sklepach dostaniemy dobrej jakości mozzarellę wyprodukowaną z mleka krowiego. Dobra mozzarella dobrze się roztapia i ciągnie. Nie zastępujmy jej żółtym serem.

Dobre ciasto

Do przygotowania dobrego ciasta na pizzę potrzebna jest mąka typ 0 lub 00, świeże drożdże, woda i sól. Ciasto wyrabia się ręcznie i zostawia na wyrośnięcia na przynajmniej 6 godzin. Wyrośnięte ciasto formuje się ręcznie nie używając wałka. Ciasto nie musi być cienkie. Na Sycylii pizza jest zdecydowanie grubsza niż ta w Rzymie. Pizzę z ułożonymi dodatkami wstawia się do mocno nagrzanego pieca. Temperatura, w której piecze się pizzę wynosi 430- 480 stopni. We włoskich pizzeriach pizzę wypieka się w piecach opalanych drewnem. Coraz więcej polskich pizzerii również dysponuje takimi piecami. Pizzę piecze się maksymalnie 90 sekund. Dobrze upieczona jest chrupka, a jednocześnie pulchna. Ma nieprzypieczony i lekko uniesiony brzeg. Gotową pizzę możemy podać tak, jak podaje się we Włoszech czyli skropioną dobrej jakości oliwą z oliwek.

Dodaj komentarz